Scheef hoofdje wat nu?

Deze vraag wordt ons sinds een paar jaar zeer regelmatig gesteld: bij uw kind is dan sprake van een voorkeurshouding. De laatste jaren  is er een toename van de ontwikkeling van een voorkeurshouding bij jonge baby´s. Dit houdt verband met het advies van het consultatiebureau om baby´s na de geboorte op de rug te leggen ter voorkoming van wiegendood. Sindsdien is het aantal kinderen dat overlijdt aan wiegendood sterk gedaald.  Helaas is er vaker sprake van een voorkeurshouding en een asymmetrisch afgeplat hoofdje.

Andere oorzaken voor een voorkeurshouding zijn:
• Voortzetting van een al bestaande voorkeurshouding in de baarmoeder.
• Afwijkingen aan heupen en / of wervelkolom.
• Uw baby heeft moeite met de hoofdbalans.
• Een bloeduitstorting in de spierbuik in een van de halsspieren, dat duidelijk zichtbaar en voelbaar is als een stevige zwelling zo groot als een kwartelei.
• Spierspanning in het nekgebied.

Behandeling voorkeurshouding:
We leggen uit hoe u uw kind kunt dragen en neerleggen om zoveel mogelijk het draaien naar de andere kant uit te lokken. U krijgt gerichte oefeningen aangeleerd die u dagelijks kunt toepassen en voor het gemak verweven zijn met de handelingen in de dagelijkse verzorging.
Er zijn adviezen en aanpassingen voor het liggen in bed, box en de maxicosi.

Begeleiding van het afgeplatte hoofd:
Omdat het hoofdje hard groeit , de botstructuur in de eerste periode nog week is en de schedelnaden nog niet dicht zijn kan het hoofdje gemakkelijk vervormen als uw baby steeds in dezelfde houding ligt.
Het mechanisme werkt als bij een waterballon die je op een vlakke ondergrond legt. Op de plek waarop het kind steeds ligt wordt het hoofdje platter en aan de zijkanten boller. Ook in het gelaat kan de asymmetrische vervorming zichtbaar worden. Gelukkig blijft de inhoud van het hoofdje gelijk en komt er geen druk op de hersenen. Er is tot nu toe geen enkele aanleiding geweest te denken dat de ontwikkeling van de hersenen hierdoor  risico lopen.
De schedelvorm kan zich in de loop van de jaren weer enigszins herstellen. Afhankelijk van de ernst van de afplatting kan helmredressie ingezet worden. De meest optimale periode daarvoor is de leeftijd van 6 maanden t/m 12de maanden. Op de leeftijd van 2 à 3 maanden meten wij  het hoofdje van de baby met een speciale band hoe de afplatting precies is. Zo hebben we een ijkpunt en kunnen we na 2 tot 3 maanden zien of er sprake is van toe of afname van de afplatting.  (zie ook www.livit.nl).
Na 2 tot 3 behandelingen komen we niet meer wekelijks bij u thuis, maar volgen we de ontwikkelingen bij uw kind totdat er voldoende verbetering is opgetreden.

Overzicht artikelen